Leksan Etiket başta elektronik sanayi olmak üzere birçok sektörde tercih ediliyor. Sizde ürettiğiniz ürününüz için leksan etiket yaptırmak istiyorsunuz. Fakat bu etiketler hakkında fazla biginiz yok mu? O zaman bu sayfa tam size göre.
Leksan etiket hakkında aradığınız herşey bu sayfada!
İçindekiler
- Leksan Etiket Nedir?
- Leksan Etiket Nerelerde Kullanılır?
- Leksan Etiket Çeşitleri Nelerdir?
- Leksan Etiket Nasıl Üretilir?
- Maliyeti Oluşturan Unsurlar Nelerdir?
- Sipariş Verirken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Leksan Etiket
1- Leksan Etiket Nedir?
Pvc etiket, panel etiket, tuş takımı veya membrane switch olarak da bilinir. Bu etiket, şeffaf bir malzeme üzerine çeşitli baskı teknikleri ile tersten baskı yapılarak arkasına çift taraflı bant uygulanmasıyla hazır hale gelen etiket çeşitine denir. Kısaca tanım olarak bu şekilde diyebiliriz. Ayrıntılara yazımızın devamında geniş yer vereceğiz.
Elektronik cihazların gösterge paneli, tuş takımları ve uyarı veya komut bilgilerini içeren etiket çeşitidir. Hem cihaz veya ürünün bir parçası olmasının yanısıra hemde eşsiz tasarımlarınızla logonuzu markaya dönüştürmenize olanak tanır. Bu sebeple sıklıkla tercih sebebi olmuştur.
2- Leksan Etiket Nerelerde Kullanılır?
Yazımızın başında da belirttik başta elektronik sanayinde önemli bir yere sahiptir. En yaygın kullanıldığı yerlerin başında gelir. Üretilen cihazların tuş takımını ve ekranını içinde barındıran etiket aynı zamanda görsel tasarımlar sayesinde ürünün çekiciliğini de artırır. Bu sayede etiket ürünün bir parçası olurken aynı zamanda ürüne “albeni” katar. Tabi ki bu tamamen tasarım başarısı ile alakalı.
Elektronik sektörü dışında asansör kabin ve makine dairelerinde sıklıkla gördüğünüz uyarı talimatları da genellikle leksan etiket olarak üretilir. Otomotiv sektöründe dijital olmayan göstergeler de bu etiket çeşididir. Aslında çevrenizde görebileceğiniz birçok ürünün üzerinde bu etiketin kullanımı mevcut.
Örnekleri çeşitlendirecek olursak beyaz eşyalarda, kumandalarda, uyarı gerektiren makine ve cihazlarda sık sık görebilirsiniz. O halde mantık olarak nerelerde kullanıldığını öğrendik. Şimdide detaylarıyla çeşitlerine gözatalım.
3- Leksan Etiket Çeşitleri Nelerdir?
Leksan etiketler en sık kullanım şekillerine göre 4 çeşittir diyebiliriz. Bunları inceleyelim.
3-1- Pvc etiket
Pvc etiket; şeffaf Pvc malzemeden üretilmiş etikettir. Genellikle kabartma olmayan uyarı veya logo içeren tasarımlarda kullanılır. Bunun sebebi kabartma ısı ile yapılır ve pvc ısıya dayanıksızdır. Daha ziyade maliyeti düşük su, nem ve toz gibi dış etkenlerden etkilenmeyecek talepler için daha uygundur. Bu sebeple sıklıkla tercih sebebidir. Yukarıda bahsettiğimiz asansör uyarı etiklerini örnek olarak gösterebiliriz. Yandaki resimde görülen etiket vakum paketleme makinesi üzerinde logo olarak kullanılmış etikete referans gösterebiliriz. Kendi imalatımızdan.
3-2- Panel Etiket
Panel etiketler gösterge paneli içerebileceği gibi talimat ve şema da içeren etiketlerdir. İçerisinde led, ekran veya mekanik switch bulundurabilir. Öznel grafik çalısmasına elverişli olması eşsiz tasarımlarla ürünün değerini artırır.
3-3- Tuş Takımı
Tuş takımı ise genellikle sıralı rakam veya harflerin komutunu vermek için kumanda üzerinde kullanılan etikettir. Simge veya resim şeklinde tuşlar da mümkün tabi ki. Bu tamamen tasarım gücü ve ürün gereksinimiyle alakalı. Tuşlar kabartmalı veya kabartmasız olabilir. Led veya ekran barındırabilir. Dediğimiz gibi tamamen tasarım ile alakalı etiket üzerine istenilen çalışma uygulama imkanı var.
Tuş takımı elektronik cihazların neredeyse vazgeçilmez bir parçası. Esnek yapısı, su, nem gibi olumsuz koşullara daynıklı olması oldukça avantajlı değil mi? Üstelik kendinden yapışkanlı olması montaj kolaylık avantajını da yanında sağlıyor.
3-4- Membrane Switch
Membrane switch leksan etiketin tuş komut devresini ve varsa ledlerini üzerinde bulunduran etikettir. Üst grafik katmanı, alt devre katmanı gibi çoklu katmandan oluşur. Elektronik karta direkt bağlanır. Bu da maliyet avantajı ve kullanım kolaylığını yanında avantaj olarak sunar.
4-Leksan Etiket Nasıl Üretilir?
Üretim aşaması oldukça hassas öneme sahip. hem maliyet açısından hemde tasarımların doğru şekilde baskı yapılması açısından. Bu yüzden tüm ayrıntılarıyla yer verdik.
Üretim
4-1- Malzeme seçimi:
Üretim doğru malzeme seçimi ile başlar. Leksan etikette;
- Pvc malzeme: Pvc malzeme mat şeffaf, kumlu şeffaf ve parlak şeffaf olarak mevcut. Kalınlık olarak 0,175 mm den 5 mm kadar bulmak mümkün. Bu malzeme maliyeti en düşük olan üründür. Genellikle uyarı etiketlerinde kullanılır.
Pvc malzeme ısıl işleme dayanıksızdır. Bu sebeple kabartma yapılamaz.
- Polikarbon malzeme: Bu malzeme aslında leksan malzemedir. Mat şeffaf, kumlu şeffaf ve parlak şeffaf seçenekleri mevcut. 0,175 mm den 5 mm ye kadar bulmak mümkün. Leksan maliyet olarak orta seviye bir malzemedir. Esnek yapıya sahip kırılma izine müsade etmez. Elektronik cihazlarda bu malzeme kullanılır.
Polikarbon malzeme ısıya dayanıklı. Kabartmaya elverişli. Kırılma izi yapmaz.
- Pet malzeme: Pet ise sadece şeffaf parlak olarak var. Etiketi parlak yüzey tercih edenler için uygun. Maliyet olarak oldukça uygun maliyetli bir malzeme. Elektronik cihaz ve uyarı dahil her üründe kullanımı mevcut.
Pet malzeme ısıya dayanıklı. Kabartmaya elverişli. Kırılma izi yapmaz.
Malzemeler hakkında bilgi verdik. Talebinize en uygun malzemeyi belirleyin. Üretimin ilk aşamasını belirledikten sonra sıra geldi grafik çalışmaya.
4-2- Grafik çalışması:
Oldukça önemli bir aşama. Grafik çalışmasını ürünün özellikleri ve marka hedefleri doğrultusunda özenle belirleyin. Ürününüzün kalitesini üzerindeki etiket gösterir. Bunu unutmayın. Bu sebeple grafik çalışmaya dikkat edin. Eğer çizim programlarından anlamıyorsanız bir profesyonelden yardım alabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz. Etkili, ürünün bütün işlevini yansıtacak ve markanızı ön plana çıkaracak grafikler oluşturmaya özen gösterin.
Uyarı etiketlerinde uyarılara vurgu yapın. Tuş takımlarında tuşları doğru ve kullanışlı yerlere yerleştirin. En önemlisi logonuzu ön planda tutarak marka değerinizi artırmayı hedefleyin. Unutmayın bu leksan etiketler hem işlevsel hemde reklam gücü yüksek etiketlerdir. Grafik çalışmanın önemini anlattık sıra ebatlamada.
4-3- Ebatlama:
Seçilen malzeme grafik çalışma doğrultusunda ebatlanır. Bu ebatlama genellikle matbaa giyotinleri kullanılarak sağlanır. Ebatlama aşaması etiketin bitmiş hali değil. Bu baskı öncesi plakanın baskı yapılacak boyuta getirilmesidir. Ebatlaması yapılan malzeme artık baskıya hazır. O halde baskıya geçelim.
4-4- Baskı:
Baskı aşaması etiketin oluşma aşaması diyebiliriz. Tasarlanan grafik malzeme üzerine 3 çeşit yöntemle baskılanır. Bunlara kısaca değinelim.
- Serigrafi Baskı: Serigrafi baskı kısaca bir çeşit seri baskı yapma şeklidir. Oldukça kaliteli renk canlılığına olanak verir. Geçiş içermeyen tasarımlar için uygun. Maliyet olarak düşük maliyetli. Baskı tüm baskı çeşitlerinde bu etiket için tersten uygulanır. Bu sayede baskının dış ortamla bağlantısı kesilmiş olur.
- Uv dijital Baskı: Uv dijital baskı direkt bilgisayardan malzeme üzerine dijital yazıcılar yardımı ile yapılan baskı şeklidir. Boyaları yukarıda bahsettiğimiz malzemelere tutması için ultra viole bazlıdır. Renk geçişlerine izin verir. Tasarımda sınırlama koymaz. Maliyet olarak serigrafi baskıya göre bir miktar daha yüksektir.
- Uv ofset baskı: Uv ofset baskı ise bilinen matbaa baskısıdır. Leksan malzemelere tutması için ultra viole bazlı boyalar kullanılarak baskılanır. Genellikle çok yüksek adetlerde tercih edilir. Yüksek adetler için oldukça düşük maliyetli. Düşük adetler için ise maliyeti bir miktar yüksektir.
Baskı çeşitlerinden kısaca bahsettik. Baskısı biten etiketler kontrolleri tamamlandıktan sonra montaj aşamasına geçer.
4-5- Montaj:
Montaj işlemi devreli etiketlerde devre montajı, led montajı gibi aşamalardan oluşur. Devresiz etiketlerde çift taraflı bant montajı aşamasıdır. Bu bantlama etiketi kendinden yapışkanlı hale getirir. Böylece son kullanıcının ürüne montajı kolaylaşır. Tabiki maliyeti montaj kısmı oldukça etkiler. Devre olup olmaması, çift taraflı bant marka seçimi, led vs. elektronik kompenent ürünler barındırması ve tuşlara metal dome desteği gibi ek maliyetler oluşturur.
4-6- Kabartma:
Kabartma işlemi genellikle tuş takımlarına uygulanır. Bazen marka veya logo kabartma talebi de olur. Bu da markaya vurgu yapmak istenen grafiklerde olur. Kabartma maliyeti etkileyen önemli unsurlardan biridir. Çünkü kabartma işlemi grafik çalısmasına özel olarak üretilir. Bu da tabiki ek maliyet demektir. Fakat kabartma kalıpları orta seviye fiyatlara sahiptir. Bu sebeple fayda/maliyet oranı makul seviyede diyebiliriz.
4-7- Son Kesim:
Üretim aşamaları biten etiket son kesim yapılarak son halini alır. Son kesimde önemli husus cihaz veya ürünün etiket kısmı yuvası olup olmamasıdır. Yuvası olan etiketler veya şekilli kesimler etikete özel kalıplar vasıtası ile yapılır. Düz formda olan kesimler ebatlamada olduğu gibi matbaa giyotinlerinde yapılır.
Son kesimi yapılan leksan etiketler son kontrolleri yapılarak hazır hale gelir. Yazımızda üretim aşamasına geniş yer verdik.
Buraya kadar
Sorularına yanıt verdik. Artık Leksan etiket hakkında yeteri kadar bilgiye sahipsiniz. Peki ya maliyetler?
5- Maliyeti Oluşturan Unsurlar Nelerdir?
Leksan etiket maliyetini oluşturan unsurlar;
- Malzeme seçimi
- Baskı seçimi
- Kabartma
- Çift taraflı bant seçimi
- Kesim şekli kesimi
Belirler. Bu beş madde hakkında yukarıda detaylı bilgileri verdik. Maliyetlerinizi en verimli şekilde kullanmak için tasarımlarınızı bu maddeleri dikkate alarak hazırlayın. Leksan etiket reklam gücü ve işlevi etkili bir etiket çeşitidir. Bu sebeple maliyetler ve getiri dengesini iyi hesaplayın. Bazen maliyeti düşürmek için adet artırmak akıllıca bir yol olur. Kesinlikle üretim maliyetlerini düşürmeyin. Bu etiketinizin kalitesinin düşmesine sebep olur. Bu da markanızı veya ürününüzü basitleştirir. Bunun yerine nakliye, aracı üretici gibi gereksiz maliyetleri düşürün.
6-Sipariş Verirken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Bu yazımızda leksan etiket hakkında verdiğimiz bilgiler size doğru sipariş oluşturmada yol gösterecektir. Umarım yazımızı faydalı bulmuşsunuzdur. Bunlar dışında sipariş veya bilgi almak istediğiniz konularda yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.
Yazıyı okuduğunuz için teşekkür ederiz. HOŞÇAKALIN.
Leksan Etiket Hakkında Detaylı Bilgi ve Sipariş İçin;
Hemen İletişime Geçin!
Leksan Etiket Hakkında Detaylı Bilgi ve Sipariş İçin;