Makine Kumanda Paneli
Makine Kumanda Paneli
Makine Kumanda Paneli Nedir?
Makineleri kontrol etmeye bir kumandaya ihtiyaç vardır. Bu kumanda üzerinde verilecek komutları ifade edecek şekilde olmalıdır. Bunu sağlayan panele denir. Üzerinde ekran yuvası, tuş ve kol yuvası bulunur. Makinenin komut düzenine göre belirlenen bu boşluklar metal üzerinde milimetrik hassasiyetle açılarak panel oluşturulur.
Hangi metallerden oluşur?
Genellikle alüminyum tercih edilir. 1mm ile 5 mm arasında alüminyum plaka işlenerek yapılır. Eğer alüminyum tercih edilecekse metal plakanın eloksal kaplı olmasına dikkat edilmesi gerekir. Aşağıda yazımızın üretim kısmında daha geniş açıklamaları bulabileceksiniz. Alüminyum haricinde daha sert dayanıklı bir metal istenirse paslanmaz çelikten imal etmek de mümkündür. Birde akrilik pleksi malzemeden üretilen çeşidi de vardır. Bu çeşit çok nadir tercih edilir. Ve akrilik altına bir metal destek kullanılarak güçlendirilmek koşuluyla kullanıma kazandırılır.
Metal seçimi neye göre yapılmalıdır?
Metal seçimi makinenin işlevine göre yapılmalıdır. Genellikle makinenin yapacağı iş kontrol paneli ile temas halindeyse ve darbelere maruz kalıyorsa daha sert metal olan paslanmaz kullanılmalıdır. Alüminyum darbelerde daha kolay deforme olur. Aynı şekilde panel ölçüsü büyük boyutlarda ise yine paslanmaz metal kullanmak daha faydalı olacaktır. Çünkü alüminyum daha yumuşak yapıya sahip olduğu için kolay bükülebilir. Metal kalınlığı da bu bahsettiğimiz kriterlere göre seçilmelidir.
Metal seçimini ve kalınlığı belirlediğimize göre imalat sürecinden bahsedelim.
Makine kumanda paneli nasıl üretilir?
Bu paneller yukarıda bahsettiğimiz şekilde metal seçimi ve kalınlığı belirlendikten sonra imalata alınır. Önce kumanda daki tuş, ekran, kontrol kolu vesaire benzer ne varsa yerleri hassasiyetle belirlenerek kesim grafiği hazırlanır. Kesim grafiği hazırlanan levha yüksek hassasiyetle kesilir. Burada şunu belirtelim. Alüminyum kumanda panelleri CNC, paslanmaz kumanda panelleri ise lazer kesim makinelerinde kesilir. CNC ve lazer kesim makineleri bilgisayar destekli yüksek hassasiyetli çalışır. Böylece tasarımınız sıfır hata ile panele dönüşmüş olur.
Kesimi yapılan metal levhalar gerekli temizlik ve kontrolleri yapıldıktan sonra baskıya alınır. Makine kumanda panellerinde dört çeşit baskı yöntemi vardır. Serigrafi baskı, Uv dijital baskı, asit indirme ve lazer kazıma.
Bu yöntemleri inceleyelim.
- Serigrafi baskı: Kesimi yapılmış paneller üzerine yapılan en yaygın baskı çeşitidir. Uygun maliyetli baskı imkanı sunar. İç ve dış mekan koşullarına gayet dayanıklıdır. Tasarımı yapılan grafik çalışmasını metalin cinsine özel olarak üretilmiş boyalar ile baskılar. Serigrafi baskı sisteminde renk seçeneği oldukça geniştir. Sadece fotoğraf formatlı geçişli rengi olan baskı imkanını ortadan kaldırır. Tek dezavantajı budur. Çevrenizde gördüğünüz panellerin baskısı genellikle bu yöntem ile yapılmıştır. Bu yöntem hakkında merak ettıkleriniz veya daha fazla bilgiye sahip olmak için “serigrafi baskı” sayfamızı ziyaret edebilirsiniz
- UV dijital baskı: Bu yöntem ultra viole bazlı boya kullanan dijital yazıcılar vasıtası ile baskı yapma şeklidir. Maliyeti serigrafi baskıya göre daha yüksektir. Fotoğraf formatlı geçişli rengi olan baskıya da imkan tanır. Dış ve iç mekan koşullarına oldukça dayanıklıdır.
- Asit indirme : Adından da anlaşılacağı üzere panelin asit ile işlenmesi yöntemidir. Bu teknik de serigrafi baskı gibi renk seçenekleri sunar. Ayrıca metal asitle kazınarak veya deforme edilerek işlendiği için dayanıklılığı ömürlük hale gelir. Tek dezavantajı çok büyük ebatta metallere uygulanamamasıdır. Tabiki maliyet olarak baskıdan daha yüksek maliyetler ortaya çıkar. Asit indirme hakkında daha geniş bilgi için “Asit indirme metal etiket” sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Lazer Kazıma: Asit yöntemine benzer sadece kazıma veya deforme etme işlemi lazer makineler ile yapılır. Bu yöntemde renk seçimi yoktur. Metalin kendi rengi veya siyah yakma rengi olabilir. İstenen grafik metalin ömrü kadar dayanıklıdır. Maliyet olarak baskıdan yüksek maliyetlidir. Lazer kazıma içinde “Lazer gravür (kazıma) etiket” sayfamızdan detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Panelin kesiminden bahsettik. Baskı çeşitlerinden bahsettik. Son olarak maliyetlerden bahsedelim.
Makine kumanda Panellerinde maliyetleri belirleyen en önemli unsur metal cinsi ve kalınlığıdır. İki çeşit metalden bahsettik. Alüminyum ve paslanmaz. Alüminyum paslanmaza göre daha uygun maliyetler sunar. Metal olarak daha uygun fiyata sahiptir. Bunun yanısıra işlenmesi yumuşak olaması sebebi ile daha kolaydır. Baskı yöntemlerindeki asit veya baskı boyaları daha düşük maliyetlidir. Kullanım kalitesi olarak ömürlük kullanıma imkan tanır. Öbür taraftan paslanmaz ise daha maliyetli işlemlere sahiptir. Kullanım açısından aralarında bariz fark yoktur.
Alüminyumun yumuşak bir metal, paslanmazın ise daha sert bir metal olması ihtiyacınıza göre tercih yapmanızı belirleyecek faktördür. Alüminyum için daha ayrıntılı bilgi almak istiyorsanız “Alüminyum etiket” sayfamızı inceleyebilirsiniz. Aynı şekilde paslanmaz hakkında ayrıntılı bilgi almak istiyorsanız “paslanmaz etiket” sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Umarız bu sayfada ihtiyacınız olan bütün bilgilere ulaşma imkanı bulmuşsunuzdur.
Sipariş
Biz “AYKA SERİGRAFİ” olarak siz değerli müşterilerimize faaliyet alanlarımız doğrultusunda. En doğru, en güvenilir ve en kaliteli etiketleri üretmek için çok çalışıyoruz. Biz kaliteli işçilik, söz verilen zamanda teslim ve %100 müşteri memnuniyetini kendimize ilke edindik. Çalıştığımız firmalar ve memnuniyetlerine referanslarımızdan ve yorumlarımızdan ulaşabilirsiniz.
Son olarak siparişlerinizi size verilen sipariş numarası ile firmamızdan takip edebilirsiniz. Üretimimiz sipariş aşamasından teslimat aşamasına kadar bilgilendirme yapacaktır
Makine Kumanda Panelleri Hakkında Detaylı Bilgi ve Sipariş İçin;
Hemen İletişime Geçin!
Makine Kumanda Panelleri Hakkında Detaylı Bilgi ve Sipariş İçin;